МИЕЛФОС

Миелфос

myelfosgs

ЕО ѓубриво со 55% фосфор (P2O5) во составот, растворлив во вода. Благодарение на својата висока концентрација на фосфор, неговото воведување значително го подобрува развојот и активноста на кореновиот систем.

Исто така, го забрзува формирањето на полен и ја подобрува плодноста. Висока концентрација на фосфор функционира како генератор на фитоалексини.

Неговата примена е корисна  за стимулација на природната самодбрана на  растенијата. Myelfos е биолошки поттикнувач,  кој ја дополнува употребата на фитосанитарни производи  и е компатибилен со биолошката борба против габични патогени.

  • Кај зеленчук, овошје, цитрус, маслинки и др. 100-200 мл / дка (100 литри вода), спреј и 200-300 мл / дка преку фертигација.
  • Кај зеленчукот увезен по пресадување и почетокот на цветање, и повторно третирање во формирањето и развојот на плодот.
  • Кај лозја - за да се спречи сивата мувла и да се подобри третирањето на плодот за време на цветање и повторно на почетокот на созревање и прошарување на гроздовите.

Во Шпанија, производот е регистриран како "Друг начин за заштита на растенијата" (Според прописите АПА / 1470/2007), и се користи комплементарно во борба против габични заболувања (мувла, сива мувла, итн.)